< Tilbage til Nyheder

Akuthjælperordning

Som frivillig i 1-1-2 akuthjælperordningen løber Anne-Mette Baarup Kortegaard, når der bliver sendt bud efter hende. Hun skal nemlig tage ud til og hjælpe ved ulykker i de potentielt afgørende minutter, inden en ambulance kan nå frem. Et kald, som hendes arbejdsgiver Outrup Vinduer & Døre bakker stærkt op om. Derfor har Outrup givet Anne-Mette fuld frihed til at løbe uanset arbejdsopgaver til gavn for trygheden i lokalsamfundet.

”Jeg ønsker at løbe i tide og utide” er ikke en sætning, man ofte hører til en jobsamtale. Men ikke desto mindre er det sådan, hverdagen er for de frivillige i 1-1-2 akuthjælperordningen, som er en udvidet frivillig førstehjælpsordning, der er udviklet af Region Nordjylland. En af de frivillige i ordningen er Anne-Mette Baarup Kortegaard, som for nylig var til jobsamtale hos vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre i Nykøbing Mors. Her fortalte hun om ordningens præmisser, og at hun dermed fortsat ønsker at løbe, når der bliver sendt bud efter hende:

Akuthjælper2

Jeg havde skrevet i min jobansøgning, at jeg var akuthjælper, og det er selvfølgelig helt naturligt noget, man bliver spurgt ind til. Helt konkret betyder det, at jeg i gennemsnit en gang om ugen får en sms, hvor jeg frivilligt smider alt, jeg har i hænderne, for at køre til en akut patient, der har brug for hjælp, fortæller Anne-Mette Baarup Kortegaard, der nu er ansat som kunderådgiver hos Outrup Vinduer & Døre, og fortsætter:

Men det er jo uforudsigeligt, hvornår der er brug for hjælp, så i nogle perioder kan der komme mange beskeder lige efter hinanden. Og da det er en frivillig ordning, hvor man ikke er forpligtet til at løbe hver gang, tilbød jeg at lade være, hvis jeg sad i et møde eller havde en vigtig telefonsnak med en kunde. Men her blev jeg mødt af stor opbakning og forståelse fra Outrups salgschef, Jan Kampman, og fik at vide, at jeg skulle løbe fra arbejdet, uanset hvad jeg sad med – om det var vigtigt eller ej. Det er jeg naturligvis rigtig glad for, da jeg ser en stor værdi i at kunne få lov til at gøre en forskel og hjælpe andre i situationer, hvor det virkelig gælder.

Akuthjælperne er frivillige, der er uddannet af Region Nordjylland i blandt andet hjerte-lunge-redning, måling af blodsukker, medicin til allergiske reaktioner samt anvendelse af førstehjælpsudstyr såsom iltapparat og hjertestarter. Derudover deltager de frivillige op til fire gange på årlige kurser, hvor deres kompetencer opretholdes, og på den måde supplerer 1-1-2 akuthjælperne det professionelle sundhedsberedskab, fordi de kan rykke hurtigt ud i lokalområderne.  

Det er enormt prisværdigt, at Anne-Mette er frivillig akuthjælper. Det gavner ikke kun den enkelte borger, der bliver ramt af en akut situation, men hele lokalsamfundet, fordi de frivillige er med til at skabe tryghed. Derfor var vi heller ikke et sekund i tvivl om, at Anne-Mette selvfølgelig skal køre afsted, når hun bliver tilkaldt. Det er et vigtigt job som frivillig, og det skal vi som arbejdsplads være fleksible overfor og støtte op omkring, fortæller salgschef hos Outrup Vinduer & Døre, Jan Kampman.

Akuthjælper3

Akuthjælperne kan være afgørende i udkantsdanmark
Den frivillige ordning er placeret i de områder, hvor det typisk tager længere tid for ambulancer og helikoptere at komme frem. Det drejer sig eksempelvis om den sydvestlige del af Mors. Ifølge Anne-Mette Baarup Kortegaard er akuthjælperne ofte på stedet flere minutter før ambulancen. Derfor er de frivillige helt afgørende for udkantsdanmark:

De frivillige akuthjælpere løber i den gode sags tjeneste. Der er tre frivillige ordninger i Nordjylland, der er flettet ind i hinanden, således vi får afdækket lokalområderne så godt som muligt. For i de kritiske minutter skal der handles hurtigt, og her kan de frivillige være den afgørende spiller – netop fordi de typisk kan være fremme inden for få minutter. Derfor er det også fantastisk, at virksomheder som Outrup bakker op om ordningen. Det er bestemt til stor værdi for både den frivillige sag og lokalsamfundet, siger Anders Højen, der er frivilligkoordinator hos Region Nordjylland.

På nuværende tidspunkt er der 12 1-1-2 akuthjælperordninger i Region Nordjylland, som er fordelt i områderne Øster Assels, Karby, Nørre Vorupør, Stenbjerg, Sillerslev, Agger/Krik, Frøstrup, Aalbæk, Mou/Egense, Øster Hurup/Als, Gedsted og Øster Vrå.

Loading...