< Tilbage til Nyheder

Bevar æstetikken

Bevar æstetikken #1

Der er i øjeblikket fart på vinduesbranchen, da blandt andet rekordhøje elpriser får flere boligejere til at skifte til mere energirigtige vinduer. I den forbindelse vælger de fleste løsninger med trelagsglas, men hos arkitektvirksomheden Krogh Arkitektur og vinduesproducenten Outrup opfordrer man en række boligejere til i stedet at tænke i tolagsløsninger og således værne om æstetikken og det visuelle udtryk.

For nyligt kunne brancheforeningen Vinduesindustrien blandt andet som følge af et stort antal energirenoveringer fortælle, at 2021 har været det bedste omsætningsår nogensinde for vinduesbranchen. Og den udvikling ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt. I starten af 2022 har man nemlig set enormt høje energipriser, som ifølge vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre får boligejere til at tænke i energiforbedringstiltag som eksempelvis at skifte husets vinduer.

Men det skal gøres med omtanke, lyder opfordringen fra arkitektvirksomheden Krogh Arkitektur og Outrup Vinduer & Døre. Vinduerne spiller nemlig ikke alene en stor rolle i forhold til varmeregningen, men også i forhold til at bevare bygningernes oprindelige arkitektoniske stil – og her er det langt fra ligegyldigt, om man eksempelvis vælger dem med to- eller trelagsglas: 

Mange boligejere vælger lige nu trelagstermoruder, dels fordi de har opfattelsen af, at det er nødvendigt for at leve op til det nye bygningsreglement, og dels fordi de tror, at det er den bedste løsning for huset. Og det kan i mange tilfælde være misforstået. Man må nemlig fortsat gerne vælge en tolagsløsning, så længe den har energimærke A, og i mange tilfælde er det faktisk også en bedre løsning til huset – ikke mindst i forhold til at bevare æstetikken og den arkitektoniske stilart, som huset oprindeligt er født med, fortæller arkitekt maa og indehaver af Krogh Arkitektur, Jan Krogh, og fortsætter:

Ser man udelukkende på bevaringen af det oprindelige udtryk, er det selvfølgelig det allerbedste for ældre og historiske boliger at beholde de originale vinduer, hvis de stadig sidder i. Men hvis man har vinduer af dårlig kvalitet og med stor utæthed, kan det være nødvendigt at udskifte – især med de stigende energipriser. Og her er vinduer med to lag glas, som ikke er standardiseret, klart at foretrække, da de har et mere let og elegant udtryk, der passer til den oprindelige stil, og som samtidig giver et bedre lysindfald, da konstruktionen gør ultrasmalle sprosser muligt.  

Bevar æstetikken #2

Disse boligejere skal tænke sig ekstra om

Outrup Vinduer & Døre sælger både to- og trelagsvinduer i energimærke A til hele landet. Her er man enig. Vi oplever lige nu, at mange danskere har travlt med at skifte boligens vinduer til trelagsløsninger – uden at tænke på, hvad boligen rent arkitektonisk har bedst af:

Har man en patriciervilla eller et byhus fra perioden 1860 til 1930, bør man overveje, om trelagsglas nu også er den bedste løsning. Det samme gælder for de mange boligejere, der har en murermestervilla fra 1915 til 1930 eller fra 1950’erne. Trelagsvinduer er rigtigt nok en bedre isolerende løsning end tolagsvinduer, men omvendt kan tolagsvinduer gøre en verden til forskel i forhold til at bevare ældre bygningers oprindelige arkitektoniske stil. Det skyldes blandt andet, at man ved tolagsvinduer har en konstruktion, der gør det muligt at lave vinduerne med markant smallere sprosser, som æstetisk passer bedst til boliger fra disse tidsperioder, fortæller salgschef i Outrup Vinduer & Døre, Jan Kampman, og fortsætter:

- Samtidig lukker tolagsvinduer blandt andet som følge af de smalle sprosser hele 83 procent af lyset ind, hvor trelagsstandardløsninger til sammenligning kun lukker 73 procent ind. I den forbindelse viser en rapport udarbejdet af forskere fra DTU og Aalborg Universitet faktisk, at den forskel giver en række sundhedsmæssige fordele eksempelvis i forhold til søvnkvalitet og søvnmønster, der begge påvirkes af glaskvalitet, og i forhold til optagelsen af D-vitamin. Ser man således på valget samlet set, kan man i mange tilfælde vinde på flere parametre ved at vælge vinduer med to lag glas.

Jan Kampman understreger dog, at det ifølge det nye bygningsreglement ikke er alle typer tolagsløsninger, man må anvende til helårshuse. Vinduerne skal nemlig have energimærke A for at leve op til gældende lovgivning.

Loading...