< Tilbage til Nyheder

Flere lærlinge fra nær og fjern

Trods nyheden om rekordmange indgåede lærepladsaftaler i 2022 er det ifølge en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) betydeligt sværere at finde læreplads på Sjælland end i Jylland. Den tendens mærker vi også hos Outrup Vinduer & Døre. I de seneste år har vi haft succes med at rekruttere og fastholde flere lærlinge fra både Sjælland og Jylland, og vi er netop også blevet godkendt til at uddanne bygningssnedkere.


Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der i 2022 blev indgået hele 49.575 lærepladsaftaler, og selvom antallet er rekordhøjt, og andelen af elever uden læreplads er på sit laveste niveau i 12 år, er der ifølge en AE-analyse baseret på tal fra Børne- og Undervisningsministeriet stadig betydelige regionale forskelle på, hvor svært det er at få en læreplads.

Leder man således efter en læreplads i Region Sjælland eller Hovedstaden, hvor flest elever mangler et sted at være i lære, står henholdsvis 6,6 og 7,6 procent uden en læreplads, mens andelen i Midtjylland, hvor færrest mangler en læreplads, er blot 4,5 procent. I Nordjylland er andelen også lavere end på Sjælland, hvilket vi synes at mærke hos Outrup, der i løbet af de seneste par år har øget sit fokus på at tiltrække flere lærlinge, blandt andet fra Sjælland.

Lærlinge 1

Vi er heldigvis lykkedes med at rekruttere flere lærlinge i løbet af de seneste år, og i år har vi en ambition om at have endnu flere end sidste år, hvor vi havde i alt otte i lære. Vi har blandt andet oplevet en stigning i antallet af sjællandske lærlinge. Det tyder selvfølgelig på, at der desværre er for få virksomheder på Sjælland, der vælger at have lærlinge, hvilket kan være svært at forstå, da lærlinge og elever for os at se er uvurderlige i forhold til at sikre både vores egen og hele branchens fødekæde af dygtige medarbejdere, der kommer med nye kompetencer, lyder det fra produktionschef i Outrup Henrik Gadgaard, som tilføjer:

Vi ser det i hvert fald som et tegn på, at vi gør noget rigtigt, når sjællandske lærlinge vælger at tage skridtet og flytte hele vejen herover for at være i lære hos os i stedet for at finde en anden uddannelse, der er tættere på hjemegnen. Og så gør vi ellers alt, hvad vi kan, for at give dem lyst til at blive, når de er udlært.

Lærlinge forside

Fra rekruttering til fastholdelse

En af de sjællandske lærlinge, som Outrup har rekrutteret og håber på at fastholde efterfølgende, er 25-årige Frederik Antonsen fra Roskilde, der er maskinsnedkerlærling og bliver udlært til efteråret. Han kiggede i første omgang efter en læreplads på Sjælland, men udvidede efter noget tid sin søgning, da han fik et tip om Outrup i Nykøbing Mors. Vinduesproducenten havde dog i første omgang ikke plads til flere lærlinge, men da Frederik efter et halvt år ringede igen, blev han inviteret på rundvisning og fik efterfølgende tilbudt en læreplads.

Outrup har taget rigtig godt imod mig, og selvom man som sjællænder selvfølgelig lige bliver set an helt i starten, falder man hurtigt til. Jeg har haft en rigtig god læretid både fagligt og socialt, hvor jeg har fået lov til at prøve en masse ting og lære forskellige maskiner at kende, og jeg ville generelt ønske, at alle lærlinge kunne have et forløb som mit. Jeg er rigtig glad for at være hos Outrup og regner helt bestemt med at fortsætte, hvis jeg får mulighed for det, siger Frederik Antonsen. Frederik Antonsen, maskinsnedkerlærling
Lærlinge 2

Og det er ikke kun de sjællandske lærlinge, Outrup har interesse i at rekruttere og fastholde. 28-årige Casper Sørensen er morsingbo og bor blot 15 minutter fra Outrups fabrik. Han er netop blevet udlært og efterfølgende fastansat.

Jeg havde en rigtig god læretid, hvor jeg fik lov til at prøve en masse forskellige ting og gradvist fik mere ansvar. På den måde var overgangen fra lærling til faglært heller ikke så stor. Man er omgivet af imødekommende og kompetente kollegaer, der ved, hvad de laver og hjælper en på vej. Jeg var derfor heller ikke i tvivl om, at jeg gerne ville blive hos Outrup, og nu, efter knap tre år, tænker jeg stadig ikke, at jeg skal nogen steder, siger Casper Sørensen, lager- og logistikoperatør hos Outrup Vinduer & Døre.

Loading...