< Tilbage til Nyheder

Forskningsprojekt

Ny ventilationsløsning skal nu testes på rækkehuse i Kolding
I Kolding er boligorganisationen Alfabo lige nu godt i gang med at renovere ni boligrækker, som ikke alene får et kvalitetsløft, men som også skal fungere som et forskningsprojekt for en helt ny naturlig ventilationsløsning. Ventilationsløsningen, som hedder Notech, er udarbejdet af Carlo Volf Arkitekter, Teknologisk Institut og WindowMaster i samarbejde med vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre.


Kan man skabe et bedre indeklima med naturlig ventilation integreret i facaden fremfor mekanisk ventilation og samtidig gøre det mere klimavenligt? Det er Carlo Volf Arkitekter, Teknologisk Institut og WindowMaster, som i samarbejde har udviklet ventilationssystemet Notech, godt i gang med at undersøge i et nyt forskningsprojekt i Kolding.

Her er den almene boligorganisation Alfabo ved at renovere rækkehuse i boligområdet Munkevænget, som tæller ni boligrækker. I den forbindelse bliver otte af dem installeret med traditionel mekanisk ventilation og trelagsruder, mens den sidste række får et helt nyudviklet naturligt ventilationssystem og tolagsruder fra Outrup Vinduer & Døre, så en lang række målinger af indeklimaet i boligrækkerne efterfølgende kan sammenlignes.

Notech 1#1

- Vi har i lang tid arbejdet på at udvikle en naturlig ventilationsløsning, som kræver et mindre materialeforbrug, giver væsentlige driftsbesparelser og samtidig skaber et bedre indeklima, hvor man blandt andet kan få frisk luft ind uden at åbne et vindue og således ikke bliver generet af støj fra gaden. Nu er vi kommet dertil, hvor løsningen skal testes i mindre skala, og hvor vi efter noget tid kan sammenligne indeklimaet i to boligrækker med og uden Notech-løsningen, siger arkitekt MAA Carlo Volf fra Carlo Volf Arkitekter, som er opfinderen bag Notech.

Ventilationsløsningen, som bruges som facadeelement og er i stand til at udnytte naturlig ventilation som passiv køling om sommeren og passiv solvarme om vinteren, er udviklet i samarbejde med Outrup Vinduer & Døre, der igennem mange år har beskæftiget sig med at udvikle vindues- og facadeelementer med fokus på dagslys og indeklima.

Notech ASK

- Vi blev for nogle år siden kontaktet af Carlo Volf, som havde en forestilling om, at vi kunne komme med et godt bidrag til udviklingen af det nye ventilationssystem, da han med løsningen ønskede at skabe det absolut bedste indeklima. I den forbindelse var han på udkig efter en samarbejdspartner, der udmærker sig på vinduer med tolagsruder med energimærke A, som ventilationssystemet skulle laves i kombination med. Tolagsruder transmitterer nemlig væsentligt mere lys ind i boligen, hvilket spiller en vigtig rolle i forhold til det gode indeklima, fortæller projektrådgiver hos Outrup Vinduer & Døre Anders Skammelsen og fortsætter:

- Igennem flere år har vi således samarbejdet om et testelement, hvor vores første version i 2021 vandt Danish Design Award 2021 i kategorien Better Learning, og nu er vi så klar til et testprojekt med den tredje version. Det ser vi naturligvis frem til at følge og ikke mindst få resultaterne af, da det giver nogle ret unikke muligheder for at optimere indeklimaet ikke alene i boliger, men også i kontormiljøer, på skoler og lignende, hvis det viser sig, at naturlig ventilation give de indeklimamæssige fordele, som vi forventer. Anders Skammelsen, projektrådgiver

Sparer penge på driftsomkostninger

Outrup har netop leveret facadeelementerne til Munkevænget, og hos Alfabo har man en klar forventning om, at den efterfølgende undersøgelse af boligerne ikke kun viser et bedre og mere naturligt indeklima, men også betragteligt reducerede driftsomkostninger.

Vi har en forventning om, at projektet giver nogle ret markante driftsbesparelser, da der for eksempel ikke skal betales strøm til at have et ventilationsanlæg til at køre. Derudover undgår vi med løsningen også at skulle betale til de to årlige services af den decentrale ventilationsløsning, hvor vi blandt andet skal betale filterskift. Erfaringsmæssigt koster servicebesøgende op til 1.600 kroner per bolig om året inklusive moms, og det kan dermed løbe op i mange penge for en boligforening, forklarer bygge- og udviklingschef i Alfabo, Stefan Vestergaard, som samtidig understreger, at Notech også giver et lavere CO2-udslip, da løsningen kræver et væsentligt mindre materialeforbrug end konventionel ventilation at fremstille.

Ligesom de øvrige parter i forskningsprojektet håber Stefan Vestergaard således, at forskningsprojektet viser sig at være en stor succes. Og hvis det gør, vil han gøre brug af Notech-løsningen i kommende projekter.

Baggrund: Prisvindende naturlig ventilation

Notech er et nyudviklet ventilationssystem, der kan bruges som facadeelement. Notech fokuserer på, at mere naturlig ventilation i form af frisk luft skaber et markant bedre indeklima end mekanisk ventilation. Systemet er i stand til at udnytte naturlig ventilation som passiv køling om sommeren og passiv solvarme om vinteren og kan absorbere både fugt og lugte ved hjælp af naturlige ressourcer og materialer som eksempelvis tang. Det er virksomheden WindowMaster, som udvikler og producerer bæredygtige løsninger inden for naturlig-, hybrid- og brandventilation, der er leverandør af Notech-systemet.

Loading...